Οι τουριστικές περιοχές στις ακτές διαθέτουν πολλά υπέροχα μέρη για φαγητό, ωστόσο το πιο ποιοτικό και γευστικό φαγητό στην Κύπρο μπορεί να βρεθεί μόνο σε μια παραδοσιακή κυπριακή ταβέρνα, συνήθως σε κάποιο μικρό χωριό της ενδοχώρας.

Αυτό συμβαίνει επειδή μόνο στα παραδοσιακά χωριά υπάρχει το πιο αυθεντικό τοπικό «σπιτικό φαγητό», σε αντίθεση με τα μαζικά παραγόμενα γεύματα, που μπορεί να ανήκουν σε μεγάλες αλυσίδες εστιατορίων και εδρεύουν στα τουριστικά θέρετρα.

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα με το “γρήγορο φαγητό” σε κάποια από αυτά τα μέρη, και πολλοί ξένοι τουρίστες το προτιμούν. Όμως, με βάση τις κυπριακές συνήθειες, ένα γεύμα παίρνει χρόνο να παρασκευαστεί και να καταναλωθεί με ηρεμία και απόλαυση. Έχει κανείς την ευκαιρία να δοκιμάσει πολλά παραδοσιακά πιάτα που δεν υπάρχουν σε άλλα μέρη του κόσμου. Το ιδανικό μέρος που μπορεί να χαρίσει μια τέτοια μοναδική εμπειρία δεν είναι παρά μια μικρή κυπριακή ταβέρνα σε κάποιο απόμακρο σημείο του νησιού. Εκεί οι ντόπιοι καλωσορίζουν τους τουρίστες με ανοιχτές αγκάλες και προσφέρουν «βασιλικό» γεύμα σε πολύ χαμηλές τιμές, καμία σχέση με τα συχνά υπερτιμημένα gourmet γεύματα των μεγάλων εστιατορίων της παραλίας.

Πώς να διαλέξετε το καλύτερο φαγητό στην Κύπρο

Τα πιο αγαπημένα κυπριακά εστιατόρια βρίσκονται κυρίως στη δυτική πλευρά του νησιού, που είναι και το πιο παρθένο μέρος. Οι λόγοι είναι απλοί:

  • Τα φρούτα και λαχανικά είναι υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας
  • Τα περισσότερα τρόφιμα στην Κύπρο είναι φρεσκοκομμένα το πρωί που αγοράζονται κι έτσι έχουν αληθινή γεύση
  • Όταν η ποιότητα των προϊόντων είναι τόσο καλή, το φαγητό που παράγουν οι ταβέρνες είναι ασύγκριτο
  • Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ταβέρνας, που τις περισσότερες φορές επιλέγουν υλικά και μαγειρεύουν οι ίδιοι, έχουν σίγουρα μια αγάπη στη ζωή τους: το φαγητό!

Στα μικρά εστιατόρια των ορεινών χωριών δεν υπάρχουν λευκά τραπεζομάντιλα, αλλά ούτε και τεράστια μενού. Και το μεγαλύτερο μυστικό είναι φυσικά τα πιάτα ημέρας, που είναι πάντα η πιο ασφαλής επιλογή.