Η κυπριακή κουζίνα δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή εκτός Κύπρου και συνήθως ταυτίζεται με την ελληνική. Είναι σπάνιο να βρει κάποιος ένα εστιατόριο που αυτοπροσδιορίζεται ως κυπριακό σε κάποια πόλη του εξωτερικού, σε αντίθεση με την πανταχού παρούσα «Greek Taverna» ή τα ινδικά, κινέζικα, ιταλικά, ισπανικά, κτλ, εστιατόρια που βρίσκονται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης.

Έτσι, για να απολαύσει κανείς όλες τις πρωτότυπες γεύσεις και τα ιδιαίτερα υλικά της κυπριακής κουζίνας, θα πρέπει να επισκεφθεί το νησί, εκτός αν έχει κάποιον Κύπριο φίλο στην χώρα της διαμονής του.

Σε όλο το νησί, τόσο στα αστικά κέντρα όσο και στα μικρά χωριουδάκια της ενδοχώρας, οι επισκέπτες μπορούν να βρουν εξαιρετικά εστιατόρια όπου οι ντόπιοι απολαμβάνουν κυπριακές συνταγές ή ακόμη, όταν συγκεντρώνονται σε παρέες άνω των δύο ατόμων, να μοιραστούν μεζέδες σε μεγάλη ποικιλία.

Βέβαια, υπάρχουν και πολλά εστιατόρια διεθνούς κουζίνας στο νησί, ειδικά από τη Μέση Ανατολή, την Ιταλία και τη Νοτιοανατολική Ασία, όπως επίσης και εστιατόρια που ειδικεύονται στο ψάρι και τα θαλασσινά.

Η οικονομική κρίση και ο πολλαπλασιασμός των all inclusive ξενοδοχείων έχει επηρεάσει τον τομέα της εστίασης, με συνέπεια το κλείσιμο πολλών εστιατορίων και την υποβάθμιση πολλών άλλων. Εν τούτοις, υπάρχουν πολλές αξιόλογες προτάσεις για να φάτε καλά στην Κύπρο. Ας δούμε μαζί μερικές από αυτές.

Πυξίδα – Λευκωσία

Θεωρείται το καλύτερο εστιατόριο για ψάρι στο κέντρο της Λευκωσίας και είναι ιδανικό για γεύμα μετά από μια επίσκεψη στο Κυπριακό Μουσείο

Χόντρος – Πάφος

Καλά εκτελεσμένες κλασικές κυπριακές συνταγές, αφέλια, σεφταλιές, ψάρι και θαλασσινά και μια πλούσια λίστα κρασιών.

Seven St. Georges – Πάφος

Ένα μεζεδοπωλείο που προτείνει νέα πιατάκια με κάθε μπουκάλι κρασί ή μπύρα που θα παραγγείλετε: από αγκινάρες τουρσί ως άγρια μανιτάρια με μάραθο, τσαμαρέλα (κατσικίσιο σαλάμι), άγρια σπαράγγια, και άλλες πρωτότυπες λιχουδιές που δύσκολα θα βρείτε εκτός Κύπρου.

Πυξίδα Λεμεσός

Όπως και το ομώνυμό του στη Λευκωσία, το εστιατόριο Πυξίδα προσφέρει κυρίως ψάρι και θαλασσινά, από μια υπερυψωμένη τοποθεσία με θέα στη μαρίνα της Λεμεσού.