Στην Κύπρο η γαστρονομία αποτελεί μια τέχνη που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Τα τοπικά προϊόντα υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών, η μίξη στοιχείων της ανατολής με τις δυτικές επιρροές και η περίτεχνη μαεστρία των ντόπιων σεφ, όλα αυτά είναι σαφώς τα συστατικά για τις πιο νόστιμες συνταγές. Τι μπορεί να φάει κανείς, όμως, όταν επισκεφθεί την Κύπρο; Ποια είναι τα θεσπέσια κυπριακά εδέσματα, τα οποία μπορεί να απολαύσει σε κοσμοπολίτικα εστιατόρια, ξενοδοχεία αλλά και παραδοσιακά ταβερνάκια;

Γεύσεις της Κύπρου

Υπάρχουν χιλιάδες τοπικές συνταγές στην Κύπρο, οι οποίες απογειώνονται στα χέρια των νοικοκυρών του νησιού, αλλά και καταξιωμένων σεφ σε ξενοδοχεία και γκουρμέ εστιατόρια. Ανάμεσά τους, ξεχωρίζουν τα εμβληματικά πιάτα της Κύπρου. Οι σεφταλιές είναι σίγουρα ένα από τα πιο νόστιμα εδέσματα στο νησί. Πρόκειται για μπιφτέκια μικρού μεγέθους και διαφόρων κρεάτων, που ζυμώνονται με μπαχαρικά και τυλίγονται με μπόλια. Ψήνονται στην σχάρα και είναι πεντανόστιμα!

Προχωρώντας, όλοι γνωρίζουν για το χαλούμι. Ένα από τα δημοφιλέστερα τυριά στην Κύπρο. Πολλοί το παρομοιάζουν με τη μοτσαρέλα, αν και είναι πιο έντονο γευστικά. Μπορείτε να το απολαύσετε ωμό ή και ψημένο στα κάρβουνα. Έπειτα, αξίζει να δοκιμάσετε κουπέπια. Πρόκειται για ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα και με εξαιρετικά έντονα λεμονάτη γεύση.

Τα αφέλια είναι κομμάτια από χοιρινό κρέας, που έχουν μαριναριστεί σε κρασί με διάφορα μπαχαρικά. Είναι αρωματικό πιάτο, που συνοδεύεται από ρύζι αλλά και κολοκάσι. Το κολοκάσι είναι παρόμοιο σε εμφάνιση και γεύση με την πατάτα και θα το βρείτε σε αφθονία στην Κύπρο. Δοκιμάστε όμως και πατάτες αντιναχτές, βρασμένες με τη φλούδα τους και έπειτα τηγανισμένες ελαφρά σε ελαιόλαδο.

Επίσης, θα ενθουσιαστείτε με τις κούπες και τις ραβιόλες, τις φλαούνες και το πουργούρι ή πληγούρι, το σουσούκο και τα δάχτυλα κυριών. Και φυσικά, όλα αυτά αξίζει να τα συνοδέψετε με τοπικό κυπριακό κρασί, μπίρα ή και ζιβανία. Αναζητήστε τις τοπικές γεύσεις της Κύπρου και δε θα χάσετε!